Kalender  

Iedereen overal welkom:


Door de CoViD-19 crisis is het opstellen van een kalender een onzekere zaak. Zodra een activiteit kan/zal doorgaan staat die hier in het rood en is deze boodschap verdwenen.


18 april 2020 Derde -[ZATERDAG]- Zeebrugge

1/2/3 mei 2020 Tricks Party weekend Zeebrugge

17 mei 2020 Derde zondag Zeebrugge

20 juni 2020 Derde -[ZATERDAG]- Zeebrugge

19 juli 2020 Derde zondag Zeebrugge

16 augustus 2020 Derde zondag Zeebrugge

20 september 2020 Derde zondag Zeebrugge

18 oktober 2020 Derde zondag Zeebrugge

15 november 2020 Derde zondag Zeebrugge

20 december 2020 Derde zondag Zeebrugge

 

 
   

Vriendschap

 

Op het "Festival du vent", onlangs in Portiragnes (Frankrijk) bleek maar weer eens hoezeer de vliegeractiviteiten in het algemeen een zeer sterke band kunnen smeden tussen de beoefenaars van de diverse takken. Jaren geleden was er nog al eens wat na-ijver tussen de trick piloten, de mannen van de éénlijners en wat voor zijtak van de windsporten je ook maar kan verzinnen. Nu is dat gelukkig al helemaal omgedraaid naar vriendschap en samenhang. Nu zie je al eens iemand van de éénlijners een trick kite rechtzetten of een trick piloot de lijnen mee helpen ontwarren van wat neergevallen éénlijners. Hoe dit nu gekomen is, we hebben er het raden naar, maar het feit dat Facebook snelle uitwisseling van foto's en films mogelijk maakt en er gemakkelijker afspraken kunnen gemaakt worden is er niet vreemd aan. Na elk festival waar je aanwezig bent geweest heb je wat tijd nodig om terug in het normale leven je draai te vinden, ook al omdat je allerlei talen door elkaar heen gebruikt als je bij de vrienden hangt.

Dankzij de vliegersport hebben we nu contacten over gans de wereld met gelijkgestemde zielen, met mensen die ook al eens graag buiten in de wind staan, ongeacht welke rang of stand. Want geloof me, over geld, gedane studies of beroepen wordt er niet gepraat op zo'n samenkomsten, nee, het gaat over het vliegeren in alle facetten. Het is me ook opgevallen dat er geen afgunst is op elkaars materiaal of talenten om vanalles te doen met bestuurbaar materiaal (zelfs een drone hoort daar bij!). Elkaar aanmoedigen en spontaan applaus bij gelukte zaken zijn de normaalste zaak. Heel wat anders dan bij andere sporten waar men vooral de tegenstrever wil afbreken en verslaan! Het is een hecht blok aan het worden, dat vliegerwereldje.

Dat bleek weer duidelijk bij het jammerlijke véél te vroeg overlijden van een Spaanse top tricks piloot, twee weken voor de wedstrijd. Het gezamelijke verdriet, de spontane herinnerings acties en het geplande eresaluut werden massaal beleefd, het was heel emotioneel. Toch voelde het publiek zich niet uitgesloten, maar het voelde wel aan hoezeer de samenhang van al deze vrienden wel is. Samen sterk verbonden in verdriet en respect, even sterk verbonden in het plezier en wedstrijdgedeelte. Opvallend ook hoe men elkaar een applaus geeft na een welgeslaagd ballet, hoe men zelf niet gaat staan vliegeren naast het wedstrijdveld als er een collega of demo bezig is. Mooi is dat  :-)

Maar dan is er al snel de opmerking " Hoe geraak ik daar bij? ". Eenvoudigweg: gewoon meedoen! Het is me nog nooit opgevallen dat iemand niet aanvaard werd in het geheel, dat iemand 'zijn plaats' niet kon vinden. Er zijn wel moeilijke en gemakkelijke karakters, maar door de positieve gedachten en gevoelens die in en rond die festivals hangen wordt alles snel met een glimlach opgelost, als er al eens wat fout zou lopen. Ik kan iedereen maar aanraden om eens naar een vliegerfestival te gaan, in bv Den Helder (Nl) of Berck (Fr). Ook in Portiragnes (Fr) en Antwerpen kan je terecht om eens te proeven van de sfeer en te genieten van het gebodene. Het zou allemaal nog grootser en kleurrijker kunnen als er nog meer volk komt kijken en deelneemt aan het geheel (ahja, dat trekt sponsors aan!)

tot dan!

 

   
© Tweelijners