Kalender  

Iedereen overal welkom:


Door de CoViD-19 crisis is het opstellen van een kalender een onzekere zaak. Zodra een activiteit kan/zal doorgaan staat die hier in het rood en is deze boodschap verdwenen.


18 april 2020 Derde -[ZATERDAG]- Zeebrugge

1/2/3 mei 2020 Tricks Party weekend Zeebrugge

17 mei 2020 Derde zondag Zeebrugge

20 juni 2020 Derde -[ZATERDAG]- Zeebrugge

19 juli 2020 Derde zondag Zeebrugge

16 augustus 2020 Derde zondag Zeebrugge

20 september 2020 Derde zondag Zeebrugge

18 oktober 2020 Derde zondag Zeebrugge

15 november 2020 Derde zondag Zeebrugge

20 december 2020 Derde zondag Zeebrugge

 

 
   

Als je een paar jaar festivals bezoekt in binnen- en buitenland dan merk je algauw de grote verschillen op.

Ergens is dat wel te verklaren doordat de mentaliteit van de lokale bevolking anders is, maar toch vraag ik me soms af of het niet anders kan hier in Belgenland.

In Nederland lijken de festivals ook op de terugweg van de grote populariteit uit de jaren 90. Enkel in Frankrijk lijkt men te bestendigen (al is ook hier een grote gesneuveld: Stella Plage). Maar men gaat er allicht andere voor in de plaats krijgen (net als vorig jaar: Bray-Dunes).

Wat merken we vooral op? In Frankrijk is het allemaal show en entertainment wat de klok slaat. Men volgt een strak schema en de demo's lokken heel wat volk naar de dijk. In Nederland zijn het vooral de vliegeraars zelf die er vooral een gezellige boel van maken met eetstandjes en drank. Daar zie je veel minder demos maar wel aandacht voor "de oude tijd". Hier in België hebben we het gezellige Linkeroever festival (jaja, met eten en drank!), maar dat heeft een wat ongelukkige locatie om door te groeien naar wat groters. De wind is er immers zelden goed voor 'grondwerk' door de omringende bomen. "Westende" is meer een visserijfeest, lente- en wintervliegeren in Zeebrugge zijn leuke ontmoetingsmomenten maar niet echt een festival. Ik vergeet allicht nog enkele kleine initiatieven. Rest er enkel nog Oostende, waar men een beetje op twee gedachten loopt te hinken. Het is groots opgezet en heeft een puik deelnemersveld. Alleen mis ik daar een beetje een strakke organisatie rond het demoveld, dat zou niet mogen leegstaan zoals het voorbije weekeinde dikwijls het geval was. Het snoepwerpen is altijd leuk om volgen, net als het Rokkaku gevecht. De windgarden is ook altijd een verkenningstocht waard. Vermits iedere deelnemer een lunchpakket krijgt en gratis plasbeurten (ja, sta maar eens een ganse dag in de wind!) kom je al snel tot de vaststelling dat het toverwoord "BUDGET" is. Zonder centen kan je niet Sabam betalen, de gemeente of stad over de schreef trekken en de buitenlandse gasten wat verwennen (reis- en verblijfskosten). Je moet ook nog ruime parkeervoorzieningen hebben en vervoer van het soms zware materieel van en naar de vliegerplek. De geluidsinstalaltie (en de bus!) zal ook niet goedkoop zijn. Dan vergeet ik waarschijnlijk nog wel 100 en 1 onkosten en punten van aandacht voor de inrichters. Op het ogenblik dat iedereen terug thuis is en z'n vliegers weer even zandvrij maakt zijn de inrichters alvast bezig met de volgende editie. Oostende was al 30 keer de locatie voor dit grootste festival van België (er is zelfs iemand die alle edities mee-gevlogen heeft!!!). Hopelijk kunnen we nog lang genieten van dit festival en schrikken er nog wat gemeentes aan de kust wakker om ook iets in elkaar te steken. Wij zijn alleszins altijd bereid om demos te komen vliegen, spectaculair is het altijd!

   
© Tweelijners